Apple wprowadziło ostrzeżenie o COVID-19 dla swoich użytkowników

źródło: shutterstock.com

Już jakiś czas temu było głośno o systemach śledzących, jakie chcą wprowadzić Google i Apple na swoje urządzenia. Jednak wszystko wskazuje na to, że użytkownicy popularnego “jabłuszka” w Polsce będą mogli cieszyć się tą funkcją już niedługo.

Dobra i zła wiadomość

W tej kwestii zdania na temat śledzenia możliwości zagrożenia zarażenia się wirusem COVID-19 przez użytkowników Apple i Google są mocno podzielone. Z jednej strony wszyscy chcemy uchronić się przed koronawirusem. Z drugiej, nie chcemy narażać się na zbędną sprzedaż naszych danych. Mimo to Apple postanowiło już wprowadzić ten system i nie czekać dłużej.

Znajduje się on w najnowszej aktualizacji systemu operacyjnego iOS. A można z niego skorzystać po pobraniu odpowiedniej, autoryzowanej aplikacji zdrowotnej.

Po jej zainstalowaniu, użytkownik otrzyma informacje na temat możliwości zarażenia, np. poprzez bliski kontakt z osobą, która otrzymała pozytywny wynik testu na obecność COVID-19. Jak czytamy w serwisie businessinsider.com, na tę chwilę dostęp do niej ma 22 kraje i 3 stany w USA. Polski na tej liście obecnie nie ma, ale Apple zapewnia, że jest to kwestia zaledwie kilku tygodni.

źródło: zrzut ekranu z Iphone’a

Pokażemy, w jaki sposób będzie można tę funkcję aktywować, gdy już będzie u nas dostępna.

Jak włączyć usługę na iOS?

Przede wszystkim, należy zacząć od zaktualizowania telefonu. W tym celu wejdź w Ustawienia, następnie Ogólne oraz Aktualizacja oprogramowania. Ostatnim krokiem jest pobranie i zainstalowanie nowego systemu operacyjnego iOS 13.5. Podczas instalacji masz możliwość zobaczenia zmian, jakie zostaną wprowadzone. Wystarczy stuknąć Dowiedz się więcej, a pojawi się poniższa informacja:

źródło: businessinside.com

Jak widać, obok informacji o możliwości zagrożenia zarażenia się wirusem COVID-19, znajdują się też te, o Face ID oraz zastąpieniu tej opcji wpisaniem kodu. W kolejnym kroku Twój telefon uruchomi się raz jeszcze, czyli dokładnie tak samo, jak przy poprzednich aktualizacjach.

Gdy włączy się ponownie, raz jeszcze stuknij funkcję Ustawienia i wybierz sekcję Prywatność. Powinna pojawić się opcja o nazwie Zdrowie/Health. Tam z kolei powinieneś zobaczyć wariant Rejestrowanie ekspozycji COVID-19.

źródło: businessinsider.com

Jeżeli zgodnie z naszymi wskazówkami zainstalowałeś również aplikację zdrowotną, będziesz mógł przesunąć suwak znajdujący się obok usługi. W tym momencie również możesz przeczytać o zmianach, stukając w Dowiedz się więcej. Wówczas otrzymasz następujący opis funkcji.

źródło: businessinsider.com

I gotowe! Od teraz będziesz informowany zawsze, gdy w Twoim otoczeniu pojawi się osoba z pozytywnym wynikiem testu na COVID-19. Jak wspominaliśmy, funkcja będzie dostępna w Polsce już wkrótce.


Reklama

Niech Cię widzą w sieci! - Grzegorz Miłkowski

Bądź na bieżąco!
Zapisz się na nasz bezpłatny newsletter.